Prointer podržao mlade inovatore iz RS

26.10.2018
Podijeli na:
one-news-pic

Mladi inovatori iz nekoliko srednjih škola u Republici Srpskoj oduševili su žiri na Novosadskom Tesla festu. Pametni sat, aplikacije za pomoć u učenju, robotska šaka i solarna sušilica, samo su neki od radova koje su učenici izložili. Aleksandar Ostojić kaže da je svoje radove čuvao u kući dvije godine, i tek nedavno je odlučio da ih pokaže i drugima. Srednjoškolac iz Bijeljine najviše je ponosan na robotsku šaku, koja, kaže, može da se koristi i u medicinske svrhe.


"Na računaru sam napisao aplikaciju koja ima ulogu da manipuliše serijskim portom te da šalje bežično podatke i upravlja robotskom šakom. Osnovne uloge robotske šake su prenošenje nekih predmeta u industrijskim sistemima sa određene koordinate na drugu," kaže Aleksandar Spasojević.

 

Ponosni su i Ivana i Đorđe jer su našli način da pomognu drugim đacima da lakše savladaju školsko gradivo. Učenici iz Mrkonjić Grada napravili su prvu aplikaciju koja slikovito objašnjava komplikovani svijet hemije. Nešto slično, samo sa muzičkim notama, uradili su i Banjalučki gimnazijalci.

 

"Aplikacija je napravljena u virtuelnoj proširenoj realnosti i tako omogućava učenicima da bolje shvate te modele molekula i atoma kako funkcionišu i kako će bolje razumjeti taj svijet hemije," kaže Ivana Perić. 

 

"Ovdje ste imali priliku da vidite aplikaciju pod nazivom we mjuzik koja je naprravljena za gitariste amatere, koji nemaju dovoljno razvijenu sposobnost sluha da prepoznaju tonove neke pjesme koju čuju na jutjubu ili na neki drugi način. I ova aplikacija im kroz interaktivan kviz pomaže da steknu sposobnost sluha i da odsviraju nešto što nađu na internetu ili da komponuju nešto sami," pojašnjava Đorđe Joldžić. 

 

Profesori i mentori o učenicima imaju samo riječi hvale. Pomažu, kažu, koliko mogu, ali uglavnom đaci rade samostalno.

 

"Pa čovjek ih može usmjeriti na nekakve druge kurseve ili nekakve kampove tako gdje mogu nešto naučiti, znači omogućiti im taj odlazak. Oni konkretno već drugu godinu idu, i prije njih su išli isto tako, grupa učenika znači dolaze u Banjaluku svaki put kad ima kamp. Jednostavno žele da nauče, nisu natjerani, to nije nešto što moraju," rekla je profesor i mentor Nataša Roljić. 

 

Kao i svake godine, đake na Tesla Fest vodi Savez Inovatora Republike Srpske. Ipak, učešće bi bilo teško realizovati da nije bilo banjalučke IT komanije "Prointer", koja je finansirala odlazak i boravak mladih inovatora i njihovih mentora u Novom Sadu i Beogradu.

 

Mladi inovatori, srednjoškolci iz Republike Srpske, nakon što su više časova izlagali svoje radove stručnom žiriju, odlučili su da, dok čekaju rezultate, nastave svoju posjetu Novom Sadu. 

 

Đaci i profesori su nakon izlaganja radova obišli i Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu. Tesla Fest počeo je 12 oktobra, dana kada je Nikola Tesla prvi put podnio patentnu prijavu Američkom zavodu za patente. Stručni žiri sutra bi trebao da donese odluku koga će da nagradi medaljama. 

POVEZANE VIJESTI

one-news

Vidimo se sljedeće godine

16.10.2019

Uspješno smo zatvorili još jedan Prokids festival povodom Međunarodne sedmice djeteta. Tokom tri festivalska dana nekoliko hiljada djece je uživalo u zabavno-obrazovnom programu na pet Prokids bina...

one-news

PROKIDS dječiji festival

26.09.2019

PROINTER ITSS po drugi put organizuje, još bolji i zanimljiviji, PROKIDS dječiji festival povodom Međunarodne sedmice djeteta. Tokom tri dana trajanja festivala biće predstavljen koncept...

one-news

Konferencija "Žena - liderka u digitalnom dobu"

19.09.2019

Konferencija "Žena - liderka u digitalnom dobu", u organizaciji Kluba poslovnih žena okupila je u Banjaluci brojne goste iz biznis sfere. Svakako je dodatno doprinijela umrežavanje žena u poslovnom...

Prointer-logo
Smart-city Smart-city