Mrežni sigurnosni inženjer: Ključ za uvezivanje bez greške

10.10.2022
Podijeli na:
one-news-pic

Sve treba dobro i precizno dizajnirati, konfigurisati i podesiti, kako bi mrežni „saobraćaj“ funkcionisao bez prekida i bez grešaka.


Preciznije rečeno, poštujući protokole i tehnologije, treba obezbijediti kvalitetan i siguran prenos podataka od tačke A do tačke B, pa se, baš zbog toga, u objašnjenju mrežnih komunikacija često koristi i primjer pošte.
U ovoj „pošti“, ključnu ulogu igra mrežni sigurnosni inženjer, odnosno čovjek koji je zadužen za dizajn, implementaciju, održavanje i podešavanje mreža. On treba da obezbijedi maksimalne performanse kako bi sve funkcionisalo kao sat.


Uvezivanje računarskih mreža, odnosno komunikacija između računara, kako interno, tako i eksterno, u globalnoj komunikaciji s partnerima i saradnicima, odgovoran je i zahtjevan posao, ali i pozicija koja nudi mnoštvo izazova i svakodnevno učenje i usavršavanje.


Tako svoju poziciju network security inženjera vidi Milan Jovanović, dugogodišnji stručnjak kompanije Prointer ITSS, članice Infinity International Group. Uz sebe, kako kaže, ima sjajan tim koji, zahvaljujući znanju i iskustvu, tačno zna šta radi i koji je uspio da sve maksimalno optimizuje.


– Mi se bavimo enterprajz, korporativnim mrežama kojima umrežavamo firme i kompanije i samim tim je naša odgovornost velika. Ako sve dobro ne podesimo i ne konfigurišemo ili nismo sigurni kako protokoli rade, mogu se desiti ozbiljne greške u mrežnoj komunikaciji, tačnije, da taj „saobraćaj“ ne ide kako treba i da korisnici imaju problema – objašnjava Milan.


Napominje da mnogo toga zavisi i od klijenata – ima “kritičnih”, ali i onih kod kojih eventualne greške i zastoji ostavljaju manje posljedice. Ali i to je jedan od segmenata koji ovaj posao čini zanimljivim i punim izazova.


– Što je vendor veći, veći je i budžet, pa su i zahtjevi za konfiguraciju složeniji i zahtjevniji. Samim tim, traže se veća znanja i iskustvo, a sve to sam imao priliku da steknem u Prointeru. Ovdje se i dalje razvijam i dok god imam tu mogućnost, zadovoljan sam – kaže Milan, koji i danas vjeruje da u svaki posao treba uložiti energiju i požrtvovanje.


Udubite se da posao odradite na najbolji mogući način i poslije toga imate ne samo poslovnu, već i emotivnu satisfakciju, dodaje ovaj mrežni „veteran“.


Kao diplomiranog inženjera elektrotehnike, koji je sebe oduvijek i vidio u svijetu informacionih tehnologija, upravo su mreže bile ono što ga je najviše zanimalo, iako je, kako kaže, imao mogućnosti da se bavi i sistemskim dijelom posla.


– Odlučio sam se za mreže jer sam se time i ranije bavio i imao nekog iskustva, ali ne samo zbog toga. Ovo je, što se mene tiče, izazovniji i zahtjevniji posao koji podrazumijeva mnogo toga – dizajn arhitekture sistema, instalaciju i implementaciju tehnoloških rješenja, razvoj svih faza sistema, testiranje i puštanje u rad, održavanje, ali i dalju nadogradnju – ističe Milan.


Sva ta “nadogradnja”, i poslovna i lična, veliki je imetak i razlog zbog kojeg jaka, domaća kompanija može i treba da bude izazov i za neke buduće kadrove.


– Prošao sam sve faze, od samih početaka i zato ponekad kažem da mladi kadrovi sada praktično mogu da dođu „na gotovo“. Njima se pruža mogućnost da rade u razvijenom sistemu, sa iskusnim kolegama-mentorima, a za sve to je trebalo vremena, strpljenja i volje – zaključuje Milan i napominje da je jako važno što svakog dana u svom okruženju vidi veliki napredak.

POVEZANE VIJESTI

one-news

Zaposleni kompanije Prointer ITSS realizovano novogodišnju humanitarnu akciju

12.01.2024

Vođeni prazničnim duhom i humanosti, zaposleni naše kompanije su se udružili kako bismo svi zajedno uljepšali i olakšali živote onih kojima je to najpotrebnije. Kroz novogodišnju humanitarnu akciju...

one-news

CONNECT 2023: SAP PARTNER SUMMIT

14.11.2023

Sedmica iza nas protekla je u duhu još jedne važne konferencije - CONNECT 2023: SAP PARTNER SUMMIT održane u Dizeldorfu. Privilegiju da prisustvuje ovom događaju koji okuplja  stručnjake iz cijelog...

one-news

Početak aktivnosti na projektu uvođenja Finansijskog poslovnog sistema u Željeznicama Republike Srpske

25.10.2023

Uspješno smo započeli aktivnosti na projektu uvođenja Finansijskog poslovnog sistema u Željeznicama Republike Srpske. Ovaj projekat predstavlja izuzetnu priliku da koleginice i kolege iz Sektora za...

Prointer-logo
Smart-city Smart-city