Samit energetike Trebinje 2022

24.03.2022
Podijeli na:
one-news-pic

Samit energetike Trebinje je vodeći regionalni poslovni događaj na temu energetske budućnosti i održivosti koji okuplja najveće stručnjake industrije. Ove godine se u ulozi zlatnog sponzora našao Infinity International Group, a ispred Prointer ITSS na panelu je govorila Bojana Omerović, direktorica Prointer ITSS Sarajevo.
 

Bojana se vratila iz Trebinja pa smo je zamolili da s nama podijeli svoje utiske kroz par pitanja:
 

Ovogodišnji Samit energetike Trebinje je nakon tri dana dinamičnih panela, diskusija i relevantnih tema za energetsku industriju završen. Kakvi su utisci, da li je ispunio Vaša očekivanja?
 

Imajući u vidu da je SET 2022 na jednom mjestu okupio gotovo sve najznačajnije kompanije energetskog sektora regiona, što je ujedno bilo i idealno mjesto za ostvarivanje novih poslovnih partnerstava, gdje smo vidjeli i niz prezentacija proizvoda i velikih dostignuća, a gdje smo ujedno i imali priliku razgovarati o brojnim aktuelnim energetskim temama izuzetno važnim za cijelo čovječanstvo.
 

Trebinje je za ova tri dana bilo zapravo mjesto na kojem su se počele stvarati nove ideje o tome šta bismo trebali raditi kako bismo što više i bolje unaprijedili energetski sektor u godinama koje slijede. Utiske još uvijek skupljam, a moja očekivanja su i više nego ispunjena.
 

Na panelu 8 ste učestvovali kao jedan od govornika, a slušaoci su sigurno naučili mnogo o 4D trendovima u energetici. Koliko je ova tema važna za današnju IT i energetsku industriju te da li se dovoljno govori o njoj?
 

Nakon pandemije koja je zahvatila globalno, svaki ćošak Zemlje, nekako se digitalizacija i sinhronizacija IT-a sa svim sektorima naglo povećala. Poseban akcenat ovogodišnjeg Samita je bio na digitalizaciji i kompatibilnosti IT sektora sa energetskim sektorom. Ova tema je izuzetno važna za današnju IT i energetsku industriju, a digitalna transformacija je definitivno neophodna i nešto o čemu se svakodnevno mora govoriti.
 

Digitalna transformacija je veliki izazov za elektroprivredna preduzeća, a pri tome uslovljena dobrom infrastrukturom, pametnom mrežom koja će upravljati distribucijom, proizvodnjom i prodajom struje. Jako je važno da se na tržištu uspostavi strategija na najvišem nivou koju će pratiti i edukovan kadar kako bi se sprovela transformacija sa pametnim rješenjima.
 

IT u sprezi sa energetikom može da napravi čuda, i već ih pravi! Mi kao kompanija i dio Infinity International Group već imamo značajno iskustvo, koje namjeravamo unaprijeđivati i širiti regionalno. Ljudi, reference, važni projekti su ono što je naša strategija kada govorimo o transformaciji smart energetike.
 

Prointer ITSS i cjelokupna Infinity International grupacija imaju veliki broj važnih projekata iza sebe. Na Samitu su bili i Vaši mnogi partneri i saradnici iz regiona i šire. Da li je bilo prostora za razgovor o novim projektima i saradnjama na polju energetike?
 

Prointer ITSS, kao jedna od najvećih domaćih IT kompanija, u prethodnim godinama uspješno je implementirala više projekata, osmišljavajući i kreirajući alate i rješenja koja su pomogla elektrodistribucijama u procesu digitalizacije, a obzirom da mi uvijek idemo da ostvarimo više, SET 2022  je bilo idealno mjesto za ostvarivanje novih partnerskih odnosa sa nekim od najvećih i najvažnijih globalnih kompanija.
 

Promocija važnih projekata, tehnologija i ciljeva je nešto na čemu smo kao Infinity International Group čuvali akcenat.

Samit nam je omogućio da međusobno komuniciramo, kreiramo iskustva, zajedničke planove, projekte iz razvoja energetskog sektora na našim prostorima. Posebna mi je čast da su sa nama bili prijatelji iz zemalja iz okruženja, te smo zaključili da zajedno možemo biti stabilniji, profitabilniji i organizovaniji.
 

Pročitali ste šta je rekla Bojana, a cjelokupni zaključak samita glasi da je recept za uspjeh iskustvo i digitalna transformacija. Glavni izazovi su savladavanje visokih troškova, a potencijal rješenja leži u implementaciji IoT sistema.  S ovogodišnjeg SET-a odlazimo punih baterija s novim prijateljstvima i idejama za razvoj poslovanja. Veselimo se idućim susretima.

POVEZANE VIJESTI

one-news

Zaposleni kompanije Prointer ITSS realizovano novogodišnju humanitarnu akciju

12.01.2024

Vođeni prazničnim duhom i humanosti, zaposleni naše kompanije su se udružili kako bismo svi zajedno uljepšali i olakšali živote onih kojima je to najpotrebnije. Kroz novogodišnju humanitarnu akciju...

one-news

CONNECT 2023: SAP PARTNER SUMMIT

14.11.2023

Sedmica iza nas protekla je u duhu još jedne važne konferencije - CONNECT 2023: SAP PARTNER SUMMIT održane u Dizeldorfu. Privilegiju da prisustvuje ovom događaju koji okuplja  stručnjake iz cijelog...

one-news

Početak aktivnosti na projektu uvođenja Finansijskog poslovnog sistema u Željeznicama Republike Srpske

25.10.2023

Uspješno smo započeli aktivnosti na projektu uvođenja Finansijskog poslovnog sistema u Željeznicama Republike Srpske. Ovaj projekat predstavlja izuzetnu priliku da koleginice i kolege iz Sektora za...

Prointer-logo
Smart-city Smart-city