Međunarodni dan žena u nauci: Sve je više dama u IT sektoru

11.02.2022
Podijeli na:
one-news-pic

Manje vremena ispred televizora i na društvenim mrežama, da bi se dobilo više vremena za učenje, porodične aktivnosti, zabavu i rekreaciju.
 

To je jedan od recepata savremene žene pred kojom je težak zadatak – kako postići maksimalan kvalitet u poslu, a istovremeno ga održati i u svim ostalim segmentima života. 
 

Na Međunarodni dan djevojaka i žena u nauci, takav recept preporučuje Milena Banjac, DMS konsultant u kompaniji Prointer ITSS, članici Infinity International Group. 
 

Diplomirana ekonomistkinja koja je prije tri godine hrabro zakoračila u svijet informacionih tehnologija, ne krije da životni balans nije lako postići i da ima trenutaka kad sve to izgleda kao "nemoguća misija". 
 

"U poslovnom kao i ličnom životu težim za kontinuiranim unapređenjem. Vjerujem da nas mali koraci mogu dovesti do boljeg kvaliteta života, ukoliko imamo strpljenja i istrajnosti za promjenu. Ja sam željela da radim u dinamičnijem poslovnom okruženju i steknem neka nova znanja, a IT može da ponudi mnogo onima koji  su spremni da konstantno uče. Uz promjenu ustaljenih navika koja nije lagan proces, uspjela sam da izbalansiram sve ono što mi je u životu najvažnije", priča Milena. 
 

Osim dinamičnim i kvalitetnim poslovnim okruženjem, zadovoljna je, kaže, što u IT sektoru ima sve više žena u različitim rolama i što je njihov rad podjednako cijenjen, uz priliku za napredovanjem. 
 

Slično misli i njena koleginica Milica Medan, koja je u Prointeru razvojni programer. 
 

Još od srednjoškolskih dana znala je da će odabrati elektrotehnički fakultet, iako se čini da je ta profesija dominantno muško zanimanje. Ili je, barem, bila, jer je na tehničkim fakultetima i u IT sektoru sve više žena. 
 

"Generalno, čini se da se sve više djevojaka odlučuje da upiše neki od tehničkih fakulteta, a primjetan je i veći broj žena zaposlenih na tehničkim pozicijama. Nadam se da će se ovakav trend nastaviti i da ćemo u budućnosti svjedočiti izjednačavanju polova kada je nauka u pitanju", kaže Milica kojoj je ovo prvi posao na kojem je prilično dinamično i mnogo toga može da se nauči.
 

Kao jedina žena u timu, Snežana Mrđa na poslu sistem inženjera ima veliku podršku svojih kolega. Okružena je ljudima koji su uvijek spremni da pomognu i podijele svoja iskustva i znanje. Njem tim u Prointeru, ističe Snežana, razbija sve predrasude o ženama u IT sektoru. 
 

"Status žena u nauci popravlja se iz godine u godinu i mnogo više nas je na ovoj sceni. Rekla bih da je da je tome doprinijela popularnost IT-ja, koji nudi veliku raznolikost poslova i različite uslove rada. Smatram da je bitno razbiti predrasude da je IT muški svijet, da su muškarci bolji inženjeri i slično. Žene su podjednako sposobne da rade na istim pozicijama kao i muškarci, da odrade iste poslove podjednako dobro, a možda čak i bolje", kaže Snežana. 
 

I Branki Petković, BI programeru, informacione tehnologije i matematika bile su prvi izbor, iako je, kako kaže, bila svjesna da je put nauke težak, bez obzira o kom vremenu i polu je riječ. 
 

"Za sve to sam se odlučila i zbog perspektivne budućnosti koju i sada vidim kroz svoj posao. Kao BI programer uspjela sam da spojim IT sa znanjem iz knjigovodstva koje sam stekla tokom srednjeg obrazovanja, kao i sa kreativnošću koja kod mene igra veoma bitnu ulogu", kaže Branka.
 

Prema podacima UNESCO-a za prošlu godinu, na svjetskom nivou oko 30 odsto studentkinja bira fakultet u oblasti tehnologije, inženjerstva i matematike.
 

To istraživanje pokazalo je i da su žene u nauci i dalje manje plaćene i imaju manje šanse za napredak.  
 

Ipak, vremena se mijenjaju, o čemu svjedoči i ova priča.   

POVEZANE VIJESTI

one-news

Prointer IT infrastructure days 2024

20.05.2024

Sa velikim zadovoljstvom smo realizovali četvrtu po redu IT Infrastructure Days 2024 konferenciju na predivnoj Jahorini! I ove godine okupili smo veliki broj stručnjaka iz industrije kako bismo...

one-news

Zaposleni kompanije Prointer ITSS realizovano novogodišnju humanitarnu akciju

12.01.2024

Vođeni prazničnim duhom i humanosti, zaposleni naše kompanije su se udružili kako bismo svi zajedno uljepšali i olakšali živote onih kojima je to najpotrebnije. Kroz novogodišnju humanitarnu akciju...

one-news

CONNECT 2023: SAP PARTNER SUMMIT

14.11.2023

Sedmica iza nas protekla je u duhu još jedne važne konferencije - CONNECT 2023: SAP PARTNER SUMMIT održane u Dizeldorfu. Privilegiju da prisustvuje ovom događaju koji okuplja  stručnjake iz cijelog...

Prointer-logo
Smart-city Smart-city