Nikoline Makivić doktorirala na Sorboni

29.09.2021
Podijeli na:
one-news-pic

Tri godine učenja i napornog rada u gradu svjetla, ali i velikih odricanja. Sve je to sada iza Nikoline Makivić, mlade Banjalučanke koja je juče odbranila svoj doktorat na prestižnoj Sorboni. 

 

Osim doktorske diplome iz oblasti unapređenja litijum jon baterija, danas po Parizu šeta sa mnogo pomiješanih osjećanja i jednom fotografijom za sva vremena na njoj Nikolina stoji pored profesora Žan-Mari Taraskona, jednog od najvećih u tom svijetu.

 

Još sam pod utiskom odbrane doktorata i činjenice da sam o nauci kojom sam se bavila razgovarala sa najvećima, i to “na ravnoj nozi”. Iza mene su godine velikog rada i truda i ovo je kruna svega toga – kaže Nikolina, koja je nakon titule najboljeg studenta banjalučkog Tehnološkog fakulteta i zlatne značke “Nikola Tesla” završila i master studije fizičke hemije za nano-nauke na Univerzitetu Pariz Didro.

 

Doktorska disertacija bila je logičan slijed, a na njenoj posljednjoj stranici, piše i ovo: “Zahvalna sam kompaniji Prointer koja mi je obezbijedila školarinu za prve dvije godine studija”. 

 

Koga da podržimo ako ne Nikolinu, poručili su iz kompanije Prointer ITSS prije tri godine, kada su shvatili da njoj i jeste mjesto na prestižnoj Sorboni. I danas u kompaniji koja posluje u sastavu Infinity International Group vjeruju da mlade i perspektivne ljude, kao najbolje ambasadore svoje zemlje, uvijek treba podržati. To je, ujedno, i jedan od ciljeva zbog kojeg su osnovali i GO FAR Fondaciju.

 

Izuzetno smo ponosni na Nikolinu i sve što je postigla i radujemo se s njom i njenom porodicom. Radom i zalaganjem koji su krunisani doktorskom titulom, pokazala je da u nauku i mlade talente treba ulagati. Zato ćemo s takvim pojektima nastaviti i ubuduće, s nadom da će nas mnogi obradovati ovako kao Nikolina i da će se, jednog dana, vratiti u svoju zemlju – kaže Mirjana Tepšić, direktorica Fondacije.

 

Nikolina ne krije da bi voljela da se vrati, ali će, za početak, zbog specifičnosti onoga čime se bavi, posao potražiti u Parizu.

 

Mogla bih da ostanem na fakultetu, ali radije ću potražiti posao u kojem bi moja naučna dostignuća mogla da nađu primjenu. Razmišljam o nekoj vrsti konsaltinga i nadam se da ću pomoći da se ova oblast dodatno razvije i kod nas – kaže Nikolina.

POVEZANE VIJESTI

one-news

Infinity grupacija u humanoj misiji povodom "mjeseca zdravlja"

04.05.2022

Humanost je uvijek bila jedna od prepoznatljivih osobina kako Infinity International grupe tako i svih njenih članica. Upravo je to i pokazano ovaj put u novoj humanoj misliji povodom kampanje...

one-news

Jahorina ekonomski forum 2022

28.04.2022

Od 25. do 27. aprila održan je peti po redu Jahorina ekonomski forum koji je zabilježio rekordan broj učesnika, čak 550. U sklopu organizacije samog foruma, Infinity International Group je bila...

one-news

Sve o informacionoj bezbjednosti: „Prointer IT Infrastructure Days“ okupio najbolje od najboljih

06.04.2022

Mnogo znanja, iskustava i sjajnih rješenja iz oblasti informacionih tehnologija - sve to su imali priliku da vide i razmijene brojni klijenti i partneri iz vodećih, svjetskih IT kompanija na...

Prointer-logo
Smart-city Smart-city