BRANISLAV GAĆEŠA: Virtuoz na Hondi, još veći u IT sektoru

30.09.2020
Podijeli na:
one-news-pic

Moguće je da je on jedini bajker u IT sektoru, ali to, kaže, nije provjerena informacija. U svakom slučaju, jedini je IT-jevac u Bosni i Hercegovini sa sertifikatom ekspertskog nivoa poznavanja opreme i tehnologija u okviru sistema integracija.

 

Taj „papir“ nije priznanje samo elektroinženjeru Branislavu Gaćeši, već i kompaniji Prointer ITSS u kojoj je kao Data Center Architect zadužen za sistem integracija i IT sigurnost. U prevodu – ako „padne“ ono što on nadgleda, pašće i sve ostalo.

 

Na sreću, Branislav se, baš kao i sa svojom najboljom drugaricom Hondom, i na računaru toliko izvještio da padova uglavnom nema.

 

„Između ostalog, u pitanju je i operativni rad na održavanju serverske infrastrukture. Posao je izuzetno zanimljiv i mnogo ga volim, jer je svaki dan novi izazov iz kojeg se ponešto nauči“, kaže Branislav koji je, zarad prestižnog sertifikata, naučio i dodatnih 1.500 stranica literature i prošao 18 provjera znanja.

 

„Taj sertifikat ćemo koristiti da se još bolje pozicioniramo i postanemo Gold partner sa najvećim svjetskim proizvođačem serverske i storidž opreme“, objašnjava Branislav. 

 

Neke druge svjetske trendove već odavno je upoznao, jer je u prilično bogatoj karijeri koju je započeo u računarskom centru banjalučkog Univerziteta u pionirskim danima interneta, nastavio u Pragu radeći za najvećeg evropskog internet provajdera. Pet godina je bio i u naftnoj inudstriji, a kad mu je zafalilo izazova, odlučio je da dođe u Prointer.

 

„I nisam se prevario“, kaže Branislav i otkriva da se još od osnovne škole dalo naslutiti kako će njegov poslovni svijet izgledati.

 

„Tada sam dobio prvi računar, Komodor 64 i tako je krenulo. Malo igrice, malo programiranje, poslije sam otišao u Vojnu gimnaziju tehničkog usmjerenja u Zagreb, a tamo smo imali mnogo dobre IT opreme. Bilo je neminovno da završim tu gde jesam“, smješka se Branislav, nestrpljiv da se pohvali i „opremom“ koja prosto mora da bude pomenuta.

 

U pitanju je, naravno, “najbolja drugarica Honda” koja je naslijedila jednog Suzukija, a on jednog Kavasakija. Zajedno su već dvije godine.

 

“Honda se odlično uklopila u sjajnu ekipu u moto klubu Istok. Ima nas četrdesetak,  družimo se i vozimo. Najmanje dva puta godišnje imamo klupsko putovanje do Grčke, Bugarske, Španije, Francuske, ali nam je ove godine zbog korone dosta toga propalo. Zato smo vozili na domaćem terenu i po Srbiji“, priča Branislav sa osmijehom pravog zaljubljenika u dvotočkaše koji se, kaže, na motoru vozio još dok je bio u majčinom stomaku.

 

Zaljubljenik je i u ronjenje, lov i skijanje, mada uz posao i porodicu za to ima sve manje vremena.

 

„Ponešto mora da pati, ali ne i moja Honda“, kaže Branislav kroz smijeh i stavlja kacigu.

POVEZANE VIJESTI

one-news

Employees of the company Prointer ITSS realized a New Year's humanitarian campaign

12.01.2024

Driven by the holiday spirit and humanity, our company's employees joined together to make the lives of those who need it the most better and easier. Through the New Year's humanitarian campaign, we...

one-news

CONNECT 2023: SAP PARTNER SUMMIT

14.11.2023

The week behind us passed in the spirit of another important conference - CONNECT 2023: SAP PARTNER SUMMIT held in Düsseldorf. Our colleague Sandra Jovanović, a senior SAP consultant in our company,...

one-news

Start of activities on the project of introducing the Financial Business System in the Railways of the Republic of Srpska

25.10.2023

We have successfully started activities on the project of introducing the Financial Business System in the Railways of Republika Srpska. This project represents an exceptional opportunity for...

Prointer-logo
Smart-city Smart-city