Zahvaljujući IT rješenju do prvog posla: Daliborovo puno radno vrijeme

03.08.2020
Podijeli na:
one-news-pic

To što se prvi put zaposlio tek u četrdeset i nekoj, ne umanjuje entuzijazam Dalibora Dedića. Uostalom, nije ga umanjila ni činjenica da je, zbog cerebralne paralize, Dalibor čitav život proveo u invalidskim kolicima iz kojih je osmislio jedno od najbolje ocijenjenih idejnih rješenja na prvom onlajn hackathonu "Hack and Solve" koji je ovog proljeća organizovala kompanija Prointer ITSS.

 

Sa timom iz Udruženja "Puna inkluzija", kreirao je rješenje koje bi, u doba korone, pomoglo u komunikaciji osoba sa invaliditetom i nadležnih institucija, a koji mjesec kasnije, zahvaljujući Prointerovoj stipendiji, u "Punoj inkluziji" dobio je prvi stalni posao.

 

"Do sada sam imao priliku da učestvujem u raznim projektima organizacija koje se bave zaštitom osoba sa invaliditetom i uglavnom sam bio angažovan za rad na određeno vrijeme. Ovo je prva prava prilika i posao na puno radno vrijeme, u okviru moje struke, kao saradnik na poslovno- pravnim poslovima u Udruženju i taj osjećaj je neprocjenjiv", kaže Dalibor.

 

Objašnjava da je osobama sa invaliditetom teško da se izbore ne samo sa svakodnevnim, životnim potrebama, već i sa stereotipima koji su često i najveća barijera. 

 

"Mislim da je neophodno da se stalno radi na poboljšanju i unapređenju sistema podrške našem životu i radu i da je svako radno mjesto koje možemo dobiti od izuzetnog značaja", smatra Dalibor koji se nije pokazao vještim samo u IT rješenjima, već i u književnosti, što dokazuje njegova zbirka poezije "Ogledalo života".  

 

U tom ogledalu ima mnogo toga da se vidi, kaže Svjetlana Vukajlović, predsjednica Udruženja "Puna inkluzija". U dugogodišnjem radu susrela se sa ljudima nevjerovatnih sposobnosti i talenata koji su mnogo toga imali da ponude, ali su zbog svog invaliditeta jednostavno bili zaboravljeni.

 

"Čim smo čuli za prvi onlajn hackathon, odlučili smo da naš tim pokuša da ponudi rješenje koje će pomoći osobama sa invaliditetom, a Dalibor je bio idejni tvorac. Prošli smo prilično zapaženo, a rezultat svega toga je dogovor sa Prointerom da stipendiraju mjesečnu platu za Dalibora kojem smo tako obezbijedili posao", kaže Svjetlana.

 

Napominje da je upravo zaposlenje jedan od najvećih problema za ljude sa invaliditetom, a naročito u udruženjima u kojima bi oni lako mogli da nađu svoje mjesto.

 

"Zahvaljujući programu Vlade Republike Srpske kojim se preko Fonda za zapošljavanje i socijalnu edukaciju invalida doprinosi na platu refundiraju poslodavcu i mi imamo neke šanse da zaposlimo ljude koji zaista mogu da doprinesu našem radu. Ipak, često smo u problemu kako da isplatimo i neto platu i zato smo Prointeru beskrajno zahvalni na saradnji", kaže Svjetlana i dodaje da su sa tom kompanijom uspješno sarađivali i prošle godine, kada su im pomogli u organizacionim troškovima za učešće u Dječijoj nedjelji.

POVEZANE VIJESTI

one-news

Employees of the company Prointer ITSS realized a New Year's humanitarian campaign

12.01.2024

Driven by the holiday spirit and humanity, our company's employees joined together to make the lives of those who need it the most better and easier. Through the New Year's humanitarian campaign, we...

one-news

CONNECT 2023: SAP PARTNER SUMMIT

14.11.2023

The week behind us passed in the spirit of another important conference - CONNECT 2023: SAP PARTNER SUMMIT held in Düsseldorf. Our colleague Sandra Jovanović, a senior SAP consultant in our company,...

one-news

Start of activities on the project of introducing the Financial Business System in the Railways of the Republic of Srpska

25.10.2023

We have successfully started activities on the project of introducing the Financial Business System in the Railways of Republika Srpska. This project represents an exceptional opportunity for...

Prointer-logo
Smart-city Smart-city