Zanimanja novog doba: Da li biste radili kao "BID"?

19.05.2020
Podijeli na:
one-news-pic

Na popisima zanimanja koja su, možda, do prije desetak godina zvučala kao pošalica, sada se mogu naći i stručnjaci za katastrofe kojima je zadatak da razvijaju strategije u slučaju zemljotresa, cunamija, čak i udara asteroida u zemlju, a procjenjuje se da će ih u narednoj dekadi biti sve više.

 

Mimo tih crnih scenarija, sve češće se kao atraktivna i perspektivna ukazuju i zanimanja za koja mnogi nikad nisu ni čuli, a prođu imaju u raznoraznim oblastima, pa i u opravdano popularnom IT sektoru.

 

Upravo informacione tehnologije, koje su i danas mnogima misteriozne i nedokučive, kriju mnoštvo potencijala i poslova koji nisu namijenjeni samo onima sa tehničkih fakulteta, pa ćete baš kod njih naići na konkurs za radno mjesto koje zvuči kao “špansko selo”. Primjera radi, mlad i perspektivan diplomac svojim roditeljima saopštava da je prošao na konkursu i dobio posao. “Pa, šta radiš?”, pita srećni otac. “Ja sam Bid menadžer”, odgovara mladić i po očevom izrazu lica shvata da ovaj nema pojma o čemu mu priča i da se već ozbiljno sekira za kakav će to posao njegov sin dobijati platu.   

 

Uglavnom, u pokušaju da se BID prevede na naš jezik (što sa većinom modernih, iz engleskog jezika izvedenih zanimanja baš i nije najsrećnije rješenje), dođe se do toga da je BID menadžer, zapravo, menadžer ponuda – onaj koji upravlja ponudama uglavnom kao odgovor na zahtjev kupaca, kreira rješenja i prijedloge i u malom prstu drži potrebnu dokumentaciju. U opisu posla stoji i da menadžer ponude osigurava da su ispunjeni svi koraci koje je odredio kupac i da će svi rezultati ponude biti proizvedeni kako je navedeno, a među uslovima često piše da to mora biti timski igrač sa snažnim liderskim vještinama.

 

Timski rad i dobru komunikaciju sa kolegama, u prvi plan ističe i Sanja Račić, Bid menadžer u kompaniji Prointer ITSS.

 

"Moje prethodno radno iskustvo takođe je bilo na ovoj poziciji, ali u kompaniji sa mnogom manjim brojem zaposlenih. Ta pozicija prvenstveno zahtijeva osobu koja poštuje zadate rokove i procedure, detaljna je i organizovana, komunikativna, timski igrač, ali i samoinicijativna i spremna na učenje“, kaže Sanja.

 

Sanja je po struci diplomirani ekonomista kojoj se „dogodio“ IT sektor, što samo svjedoči o mogućnostima koje u toj oblasti na prvi pogled možda i nisu vidljive, a što može biti i poseban izazov. U Prointeru kažu da im je zapošljavanje ljudi različitih struka i različitih ličnih karakteristika od starta bio izazov, jer je cilj formirati kvalitetan tim koji zajednički funkcioniše, ali u kojem i svako ponaosob može doći do izaražaja.

 

"Kod pozicije Bid menadžera dominantno je izražena pedantnost u radu i poštovanje procedura, ali ono što je svima zajedničko je posvećenost poslu”, kaže Ivana Živković, rukovodilac Sektora za ljudske resurse. 

 

Oni kojima je “BID-ovanje” sada malo jasnije i u taj posao bi se rado upustili, trebalo bi da, osim pedantnosti, preciznosti i usredsređenosti na detalje, posjeduju i dobre komunikacione vještine, ali i fleksibilnost i sposobnost za rad pod pritiskom.    

POVEZANE VIJESTI

one-news

Infinity group in humanitarian mission on the occasion of "health month"

04.05.2022

Humanity has always been one of the recognizable features of Infinity International Group and all its members. This is exactly what was shown this time in the new humanitarian mission on the...

one-news

Jahorina Economic Forum 2022

28.04.2022

From April 25 to 27, the fifth Jahorina Economic Forum was held, which recorded a record number of participants, as many as 550. As part of the organization of the forum, Infinity International Group...

one-news

Everything about information security: "Prointer IT Infrastructure Days" gathered the best of the best

06.04.2022

A lot of knowledge, experience and great solutions in the field of information technology - all this was seen and exchanged by many clients and partners from leading global IT companies at the...

Prointer-logo
Smart-city Smart-city