ZORAN KOKEZA: Red geodezije, red tanga - Sve to stane u IT

25.09.2020
Podijeli na:
one-news-pic

Po čemu ću pamtiti svoj prvi posao? Pa, vjerovatno po tome što ga uopšte nisam očekivao, a ispostavilo se da sam došao na pravo mjesto. I, ako bi se moglo suditi po osmijehu i vrcavoj energiji koju širi oko sebe, mladom inženjeru Zoranu Kokezi u kompaniji Prointer ITSS i jeste mjesto.

 

Na poziciju GIS developera došao je pravo sa fakulteta geodezije. Nekoliko godina ranije, kad ga je upisivao, GIS mu, priznaje, nije ni pao na pamet.

 

„Kad sam bio brucoš nisam se vidio u svemu ovome, nisam ni razmišljao da postoji GIS. Onda sam na drugoj godini malo počeo time da se bavim i zainteresovalo me je, a kad sam diplomirao u Prointer sam se prijavio da ne bude da nisam pokušao. I oni me pozvaše da radim“, kaže Zoran i dodaje da bi baš njegova priča mogla biti odličan „mamac“ za mlade ljude koji imaju dilemu da li da se okušaju u informacionim tehnologijama.

 

A ako neko ima dilemu šta je to, uopšte, GIS developer, Zoran će i nju lako riješiti.

 

„Radi se o geografskim informacionim sistemima, a ja sam trenutno angažovan na projektu izrade novog geoportala Republike Srpske. To znači da se bavim svim onim što se odnosi na identifikaciju objekata u prostoru, njihov prikaz i vođenje evidencije“, objašnjava Zoran.

 

Energični inženjer-omladinac i dalje se bavi naukom, a želja mu je da do doktorata stigne prije tridesete. U prilog tim željama ide sve ono čime se bavi u Prointeru. 

 

„Ovo je izuzetno dinamično okruženje i prava radna atmosfera. Važno je i to što radimo na velikim i značajnim projektima i stičemo zaista neprocjenjivo iskustvo. I, da ne zaboravim, još nešto mi je veoma važno - imam odličan tim i ljude koji su uvijek spremni da pomognu“, kaže Zoran i to odmah pokazuje, nestrpljiv da se svojim kolegama pridruži na kafi. 

 

Prije toga, otkriva nam da je još nestrpljiviji kad dođe vrijeme za tango. Pa otkud sad i tango?

 

„Da, da, već neko vrijeme idem u školu latinoameričkih plesova, a tango je moja ljubav. E, sad, pošto u tangu nema klasičnih takmičenja, uglavnom idem na festivale na kojima se okupljaju plesači iz čitave Evrope“, kaže Zoran uz širok osmijeh pravog zaljubljenika u muziku i ples. 

 

Naravno, nestrpljiv je da i to pokaže, pa odmah zauzima plesnu pozu sa svojim laptopom.

POVEZANE VIJESTI

one-news

PROKids u Pervanu: Donacija kakva se ne pamti

05.10.2020

Dovoljno je da njih dvadeset i četvoro optrči samo jedan krug po fiskulturnoj sali, pa da buka bude zaglušujuća. Parket je star i rasklimao se, a i sve ostalo u sali zrelo je za popravku, kaže Milan...

one-news

PROKids festival u Dječjoj nedjelji: Mališani putuju na pet planeta

03.10.2020

U prethodne dvije godine uspio je da oduševi mališane svojim šarenilom i bogatim sadržajima, a zabave neće faliti ni u ovoj Dječjoj nedjelji. Treći PROKids festival u Banjaluci u organizaciji...

one-news

Ko su diplomci koji ne čekaju na posao?

02.10.2020

Trebalo je izdržati osam sati, tog prvog dana na prvom poslu. Već sutradan sve je bilo drugačije, a četiri mjeseca kasnije Tanja Gromilić je prava poslovna žena.   Kao diplomirani matematičar i...

Prointer-logo
Smart-city Smart-city