INOVACIJA ZA „BANJALUKU – GRAD BUDUĆNOSTI“ Pametni semafor za bezbjedniji saobraćaj

21.08.2020
Podijeli na:
one-news-pic

On će prikupljati sve informacije o kretanju vozila i pješaka, upozoravati na gužvu i potencijalnu opasnost, davati preporuke.

 

Inovativno tehnološko rješenje, prvo u regionu, sa svojim timom iz kompanije Prointer ITSS ponudio je Goran Starčević, rukovodilac sektora automatizacije i sa njim prošao na konkursu „Banjaluka – grad budućnosti“ koji su zajednički pokrenuli UNDP i banjalučka Gradska uprava.

 

Zapravo se radi o takozvanom adaptivnom upravljanju saobraćajem uz pomoć kamera koje se postavljaju na semafor i prikupljaju „živu“ sliku. Tako semafor postaje „pametniji“, odnosno „dobija oči“,  vozači ne upadaju u kolone, a pješaci manje čekaju.

 

– Kamere nadziru protok saobraćaja u realnom vremenu i podatke šalju u odgovarajući uređaj – kontroler. On, u stvari, glumi policajca i na osnovu dobijenih podataka reguliše saobraćaj. Posebno je važno što može da prepozna vozila sa rotacijom, poput hitne pomoći, vatrogasaca, policije i da ih propusti – kaže Goran.

 

Takođe je važno što se kontroler prilično lako može postaviti na bilo kojoj lokaciji, jer ne zahtijeva promjenu postojeće infrastrukture, a banjalučki će šest mjeseci od potpisivanja ugovora, koliko je rok za implementaciju projekta, biti instaliran u Lazarevu.

 

Iz Prointera napominju da kontroler ima još jednu važnu funkciju, a to je analitika.

 

– Uređaj, između ostalog, broji promet, registruje brzinu kretanja, vrši klasifikaciju. Suštinski, on barata svim podacima koji su važni za saobraćaj na određenoj lokaciji  na osnovu kojih može da se planira mnogo toga, pa i neka buduća infrastruktura – objašnjava Goran Starčević i dodaje da će ti podaci sigurno dobro doći gradskim službama zaduženim za saobraćaj.

 

Projekat je vrijedan 50 hiljada konvertibilnih maraka i jedan je od deset odobrenih na inovacijskom izazovu „Banjaluka – grad budućnosti! Zamislimo zajedno 2030!“.

 

Moguće je da će do te, 2030. još neki gradovi u regionu instalirati ovakve sisteme, ali zasad će Banjaluka biti pionir.

 

I moći će da se pohvali da na svojim saobraćajnicama ima uređaj kakav već imaju neke svjetske prestonice.

POVEZANE VIJESTI

one-news

ZORAN KOKEZA: Red geodezije, red tanga - Sve to stane u IT

25.09.2020

Po čemu ću pamtiti svoj prvi posao? Pa, vjerovatno po tome što ga uopšte nisam očekivao, a ispostavilo se da sam došao na pravo mjesto. I, ako bi se moglo suditi po osmijehu i vrcavoj energiji koju...

one-news

Kajak safari na Vrbasu: Škola, rekreacija i romantika

25.09.2020

Rekreacija i avantura u kojoj se svašta može vidjeti i naučiti, pa i to kako da postanete kajakaš. Ne baš profesionalni, ali makar kajakaš za svoju dušu koji, kad god to poželi, može odveslati...

one-news

ZVJEZDANA VUKAJLOVIĆ: Ko kaže da je matematika bauk?

16.09.2020

Volite svoj posao, ali više volite vikend, pa se budilniku u ponedjeljak ujutro baš i ne radujete. E, ima i onih kojima taj budilnik ne smeta. Ne smeta im ni ponedjeljak. Ako ne vjerujete, upoznajte...

Prointer-logo
Smart-city Smart-city