INOVACIJA ZA „BANJALUKU – GRAD BUDUĆNOSTI“ Pametni semafor za bezbjedniji saobraćaj

21.08.2020
Podijeli na:
one-news-pic

On će prikupljati sve informacije o kretanju vozila i pješaka, upozoravati na gužvu i potencijalnu opasnost, davati preporuke.

 

Inovativno tehnološko rješenje, prvo u regionu, sa svojim timom iz kompanije Prointer ITSS ponudio je Goran Starčević, rukovodilac sektora automatizacije i sa njim prošao na konkursu „Banjaluka – grad budućnosti“ koji su zajednički pokrenuli UNDP i banjalučka Gradska uprava.

 

Zapravo se radi o takozvanom adaptivnom upravljanju saobraćajem uz pomoć kamera koje se postavljaju na semafor i prikupljaju „živu“ sliku. Tako semafor postaje „pametniji“, odnosno „dobija oči“,  vozači ne upadaju u kolone, a pješaci manje čekaju.

 

– Kamere nadziru protok saobraćaja u realnom vremenu i podatke šalju u odgovarajući uređaj – kontroler. On, u stvari, glumi policajca i na osnovu dobijenih podataka reguliše saobraćaj. Posebno je važno što može da prepozna vozila sa rotacijom, poput hitne pomoći, vatrogasaca, policije i da ih propusti – kaže Goran.

 

Takođe je važno što se kontroler prilično lako može postaviti na bilo kojoj lokaciji, jer ne zahtijeva promjenu postojeće infrastrukture, a banjalučki će šest mjeseci od potpisivanja ugovora, koliko je rok za implementaciju projekta, biti instaliran u Lazarevu.

 

Iz Prointera napominju da kontroler ima još jednu važnu funkciju, a to je analitika.

 

– Uređaj, između ostalog, broji promet, registruje brzinu kretanja, vrši klasifikaciju. Suštinski, on barata svim podacima koji su važni za saobraćaj na određenoj lokaciji  na osnovu kojih može da se planira mnogo toga, pa i neka buduća infrastruktura – objašnjava Goran Starčević i dodaje da će ti podaci sigurno dobro doći gradskim službama zaduženim za saobraćaj.

 

Projekat je vrijedan 50 hiljada konvertibilnih maraka i jedan je od deset odobrenih na inovacijskom izazovu „Banjaluka – grad budućnosti! Zamislimo zajedno 2030!“.

 

Moguće je da će do te, 2030. još neki gradovi u regionu instalirati ovakve sisteme, ali zasad će Banjaluka biti pionir.

 

I moći će da se pohvali da na svojim saobraćajnicama ima uređaj kakav već imaju neke svjetske prestonice.

POVEZANE VIJESTI

one-news

Infinity grupacija u humanoj misiji povodom "mjeseca zdravlja"

04.05.2022

Humanost je uvijek bila jedna od prepoznatljivih osobina kako Infinity International grupe tako i svih njenih članica. Upravo je to i pokazano ovaj put u novoj humanoj misliji povodom kampanje...

one-news

Jahorina ekonomski forum 2022

28.04.2022

Od 25. do 27. aprila održan je peti po redu Jahorina ekonomski forum koji je zabilježio rekordan broj učesnika, čak 550. U sklopu organizacije samog foruma, Infinity International Group je bila...

one-news

Sve o informacionoj bezbjednosti: „Prointer IT Infrastructure Days“ okupio najbolje od najboljih

06.04.2022

Mnogo znanja, iskustava i sjajnih rješenja iz oblasti informacionih tehnologija - sve to su imali priliku da vide i razmijene brojni klijenti i partneri iz vodećih, svjetskih IT kompanija na...

Prointer-logo
Smart-city Smart-city